Η θετική επίδραση των ξηρών καρπών στην καρδιαγγειακή υγεία

 

Η συχνά προτεινόμενη θετική επίδραση των ξηρών καρπών στην καρδιαγγειακή υγεία έχει πλέον επιβεβαιωθεί από μια μετα-ανάλυση. Σύμφωνα με τη μελέτη, η κατανάλωση καρυδιών οδηγεί σε μείωση της LDL χοληστερόλης, της απολιποπρωτεΐνης Β (ApoB) και των επιπέδων των τριγλυκεριδίων. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην έκδοση «American Journal of Clinical Nutrition».

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστόνης (Μασαχουσέτη) περιλάμβαναν 61 μελέτες με 2.582 συμμετέχοντες στην ανάλυσή τους. Οι παρεμβάσεις διήρκεσαν μεταξύ τριών και 26 εβδομάδων (κατά μέσο όρο τέσσερις) και διατέθηκαν οι ξηροί καρποί – αμύγδαλα, μακαντέμια, πεκάν, κουκουνάρια, φιστίκια Αιγίνης και καρύδια. Η ποσότητα κυμαίνονταν από πέντε έως 100 γραμμάρια ανά ημέρα, με μέσο όρο τα 56 γραμμάρια. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας άνω των 18 ετών και δεν είχαν καρδιαγγειακή νόσο.

Σε σύγκριση με τις ομάδες ελέγχου, η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών βελτίωσε σημαντικά διάφορες τιμές του αίματος. Συγκεκριμένα, μία μερίδα ξηρών καρπών καθημερινά μείωσε την ολική χοληστερόλη κατά 4,7 mg/dL, την LDL χοληστερόλη και την ApoB κατά 3,7 mg/dL και τα τριγλυκερίδια κατά 2,2 mg/dL. Σύμφωνα με την έκθεση, η ποσότητα των ξηρών καρπών και όχι το είδος των ξηρών καρπών ήταν καθοριστική.

Οι αποδείξεις πληθαίνουν για το ότι η αύξηση της πρόσληψης ξηρών καρπών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών παθήσεων, λέει η συγγραφέας της μελέτης Liana Del Gobbo. Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι περισσότεροι, ειδικά οι διαβητικοί και άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη, ωφελήθηκαν από την κατανάλωση ξηρών καρπών, είπε. Ιδιαίτερα ισχυρές επιδράσεις διαπιστώθηκαν σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, όσον αφορά στην απολιποπρωτεΐνη Β, η οποία παρέχει ακόμα καλύτερες πληροφορίες για τον κίνδυνο των καρδιακών νόσων σε σύγκριση με τα επίπεδα της LDL.

 

Author Info

Τσιαντής Νικ. Ιωάννης

No Comments

Comments are closed.