Τα παιδιά υπέρβαρων γυναικών κινδυνεύουν μελλοντικά από καρδιοπάθειες

Υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες που μένουν έγκυες είναι πολύ περισσότερο πιθανό να γεννήσουν παιδί που θα παρουσιάσει καρδιοπάθεια ως ενήλικας, αναφέρει νέα έρευνα.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι φαίνεται πως το περιβάλλον μπορεί ενδεχομένως να παίζει μεγαλύτερο ρόλο από τους γενετικούς παράγοντες στην τάση.

Ο Dr. Michael Mendelson του Boston University, δήλωσε ότι υπέρβαρες μητέρες διδάσκουν συμπεριφορές οι οποίες μεταδίδονται.
Πρόσθεσε ότι υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η υγεία της μητέρας πριν την εγκυμοσύνη έχει επίδραση στο παιδί και ότι αυτό δείχνει ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι εστίασης στην υγεία και το βάρος νέων ανθρώπων πριν γίνουν γονείς.

Ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 879 συμμετεχόντων στην Framingham Heart Study. Ποσοστό 10% των μητέρων ήταν υπέρβαρες, με δείκτη μάζας σώματος 25 ή υψηλότερο πριν την εγκυμοσύνη.

Στα στοιχεία, που κάλυπταν το διάστημα 1971 έως 2012, υπήρχαν 193 περιστατικά καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής ανεπάρκειας, 28 θάνατοι λόγω καρδιακών προβλημάτων και 138 συνολικοί θάνατοι μεταξύ των παιδιών.

Σε σύγκριση με ενήλικες των οποίων οι μητέρες δεν ήταν υπέρβαρες, η έρευνα ανακάλυψε ότι τα παιδιά υπέρβαρων ή παχύσαρκων μητέρων αντιμετώπιζαν υψηλότερο κίνδυνο κατά 90% για καρδιαγγειακή νόσο ή θνησιμότητα.

Ο Mendelson δήλωσε ότι παρόλο που μέρος της διαφοράς οφειλόταν στους παράγοντες κινδύνου του ίδιου του παιδιού μπορεί να εμπλέκονται και γενετικοί παράγοντες.

Τα παιδιά μπορεί ενδεχομένως να επηρεάζονται στη μήτρα από τη φτωχή υγεία της μητέρας τους ή μπορεί οι μητέρες και τα παιδιά να έχουν γενετική προδιάθεση για καρδιακά προβλήματα και παχυσαρκία.

Η Dr. Martha Daviglus, του University of Illinois College of Medicine, πιστεύει ότι η υπερβολική λήψη τροφής από τη μητέρα επηρεάζει το παιδί στη μήτρα και στη συνέχεια αποτελεί κακό παράδειγμα καθώς μεγαλώνει το παιδί.

Ο Daviglus δήλωσε ότι κυρίως οι λόγοι είναι περιβαλλοντικοί. Η μετάδοση δεν θα είχε συμβεί αν οι μητέρες μπορούσαν να ελέγξουν το βάρος και την ποσότητα τροφής που κατανάλωναν.

Ο Mendelson σημείωσε ότι χρειάζονται μεγαλύτερες έρευνες σε άλλους πληθυσμούς για την επιβεβαίωση των ευρημάτων.

No Comments

Comments are closed.