Τα τρανς λιπαρά βλάπτουν και τον εγκέφαλο

Τα τρανς λιπαρά δεν είναι βλαβερά μόνο για την περίμετρο της μέσης αλλά και για τον εγκέφαλο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Κάθε γραμμάριο τρανς λιπαρών οξέων που καταναλωνόταν σε μια ημέρα συνδέθηκε με ανάκληση 0.76 λιγότερων λέξεων σε τεστ μνήμης, που σημαίνει ότι 11 λιγότερες λέξεις ανακλήθηκαν με την υψηλότερη πρόσληψη τρανς λιπαρών σε σύγκριση με όσους κατανάλωσαν τα λιγότερα λιπαρά.

Η Beatrice A. Golomb, του University of California, στο Σαν Ντιέγκο δήλωσε ότι τα τρανς λιπαρά συνδέθηκαν πιο πολύ με χειρότερη μνήμη σε νέους και μεσήλικες άντρες στα χρόνια της επαγγελματικής τους καταξίωσης.

Στην έρευνα, που παρουσιάστηκε στο American Heart Association (AHA) 2014 Scientific Sessions, ερευνητές ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης τρανς λιπαρών και ενός τεστ μνήμης σε 1.018 ενήλικες που δεν είχαν ιστορικό στεφανιαίας νόσου.

Η Golomb δήλωσε ότι η κατανάλωση τρανς λιπαρών έχει συνδεθεί με υψηλότερο σωματικό βάρος, επιθετικότητα και καρδιακή νόσο.

Οι τροφές έχουν διαφορετικές επιπτώσεις στο οξειδωτικό στρες και την κυτταρική ενέργεια και τα τρανς λιπαρά συμβάλλουν στο οξειδωτικό στρες, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

 

No Comments

Comments are closed.