Μεσογειακή διατροφή: Αναστρέφει τα συμπτώματα του μεταβολικού συνδρόμου

Έρευνα έδειξε ότι η μεσογειακή διατροφή που συμπληρώνεται με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή ξηρούς καρπούς σε ανθρώπους με μεταβολικό σύνδρομο μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην αναστροφή της πάθησης.

Η μεσογειακή διατροφή με ελαιόλαδο ή ξηρούς καρπούς δεν συνδεόταν με μειωμένη εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου σε σύγκριση με διατροφή με χαμηλά λιπαρά. Ωστόσο και οι 2 διατροφές συνδέθηκαν με σημαντικό ποσοστό αναστροφής του συνδρόμου.
Ισπανοί ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από την ελεγχόμενη δοκιμή PREDIMED, που περιέλαβε άντρες και γυναίκες ηλικίας 55-80 ετών με υψηλό κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 3 ομάδες. Μια έλαβε μεσογειακή διατροφή με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, η δεύτερη μεσογειακή διατροφή με ξηρούς καρπούς και η τρίτη ακολούθησε διατροφή με χαμηλά λιπαρά.

Στη δευτερεύουσα ανάλυση η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι σχεδόν το 64% των συμμετεχόντων είχε μεταβολικό σύνδρομο στην έναρξη της έρευνας.

Μετά από παρακολούθηση 4,8 ετών, άνθρωποι στις 2 πρώτες ομάδες μείωσαν την κεντρική παχυσαρκία και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και 958 συμμετέχοντες δεν είχαν πια τα κριτήρια του μεταβολικού συνδρόμου.

Περίπου το 25% των ενηλίκων παγκοσμίως έχουν μεταβολικό σύνδρομο.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘’CMAJ.’’

No Comments

Comments are closed.